Briliant je diamant vybroušený do specifického tvaru. Tvar briliantu je přesně stanovený proto, aby co nejlépe vedl a odrážel světlo. Briliantovým brusem nazýváme diamant s 57(respkt. 58) fasetami. Fasety jsou jednotlivé strany briliantu. Hodnota diamantů, resp. briliantů je posuzována dle tzv. 4C, tedy:
1.C - Cut - Brus - způsob vybroušení kamene přímo ovlivňuje odraz světla. Struktura brusu briliantu se dělí na několik částí jako je: průměr, tabulka, rundista, koruna, kaleta, pavilón, hloubka. Průměr - šíře diamantu od jedné strany pásu k druhé. Tabulka - velká faseta (ploška) na vršku diamantu Rundista - hrana diamantu mezi korunou a pavilónem. Koruna - horní část diamantu od pásu k tabulce Kaleta - drobná faseta na spodním konci diamantu Pavilón - část diamantu od rundisty dolů ke spodní plošce Hloubka - rozměr diamantu od tabulky ke spodní plošce
Jiskra(třpyt, brilance, lesk) Tyto jednotlivé části vedou a různě odráží v briliantu světlo. V briliantu, který je vybroušený příliš mělce, může světlo unikat spodní částí, což sníží jeho brilanci. Naopak příliš hluboký výbrus diamantu způsobí, že se může světlo šířit ze stran a rovněž ovlivnit jeho jiskru. Diamant s ideálními proporcemi umožní světlu procházet vnitřkem diamantu a odrážet se tabulkou a korunou, čímž diamant získá maximální jiskru.
2.C - Clarity - čistota Brilianty obsahují určitý poměr nečistot, tzv. inkluzí. Jejich množství a velikost udává stupeň čistoty kamene. Rozlišujeme pak tyto stupně nečistoty: FL a IF dokonale čisté VVS1 a VVS2 velmi, velmi malé nečistoty VS1 a VS2 velmi malé nečistoty S1 a S2 malé nečistoty P1 větší nečistoty nebo časté P2 a P3 velké nebo četné nečistoty viditelné pouhým okem
3.C - Carat - váha - karáty(ct) u diamantů udávají jejich váhu - jeden karát váží 0.2 gramu. I když se obecně velmi často mluví o váze diamantů, není váha prioritním kritériem pro určení jejich ceny. Označení vzniklo podle názvu přibližně stejně těžkých zrn svatojánského chleba, jimiž se v dávných dobách odvažovaly drahé kameny.
4.C - Color - barva - diamanty mají ze své přírodní povahy různé odstíny, jejichž stupnici označujeme písmeny: D - Prvotřídně bílý + (Exceptional white +) E - Prvotřídně bílý (Exceptional white) F - Velmi bílý + (Rare white +) G - Velmi bílý (Rare white) H - Bílý I,J - Lehce tónovaný bílý (Slightly tinted white) K,L - Tónovaný bílý (Tinted white) M - Lehce nažloutlé (Tinted color) Z1 - Lehce nažloutlý Z2 - Nažloutlý Z3 - Lehce žlutý Z4 - Téměř žlutý
Dalším kritériem, které se dnes použivá "Kimberleyský systém", který eliminuje přísun tvz. "krvavých diamantů" na trh.